Rybí-kuchařka

Rizoto se špenátem a lososem

Suroviny:

  • 400 g lososa nakrájeného na kostky, bez kůže a kostí
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce bílého vermutu
  • sůl
  • čerstvě mletý barevný pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 šalotky nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku nakrájeného nadrobno
  • 300 g rizotové rýže
  • 150 ml bílého vína
  • 750 ml zeleninového nebo rybího vývaru (z kostky)
  • 150 g čerstvých listů špenátu (například baby špenát)

losos maso

Postup:

Kousky lososa vložíme do mísy, zalejeme šťávou z citronu a vermutem, osolíme, opepříme a necháme 30 minut v chladu odležet. Mezitím si uvaříme vývar, propláchneme rýži horkou vodou a necháme ji okapat. Špenátové listy omyjeme a spaříme v cedníku vroucí vodou. Ve větším kastrole na lžíci másla krátce osmažíme šalotku s česnekem, přisypeme rýži a osmahneme ji ze všech stran, až zrnka zbělají. Zalijeme vínem, zamícháme a necháme asi polovinu vína odpařit.

Přilejeme část vroucího vývaru, promícháme a vaříme pod poklicí za občasného zamíchání, dokud se vývar nevsákne do rýže, pak přiléváme postupně další vývar, dokud není rýže téměř měkká, trvá to asi 15 minut. Zchladlý spařený špenát překrájíme, společně s kousky lososa ho vmícháme do rýže a vaříme na mírném ohni ještě asi 5 minut, dokud není losos uvařený. Odstavíme z ohně a co nejdříve podáváme ozdobené vločkami zbylého másla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..